S A O P Š T E N J E

Poštovani našinci bilo gde da se nalazite u ovim zaista presudnim trenucima za naš toprak, za ono što nam jedino od iskona pripada, za ono što nam pokušavaju oteti.

Događaji koji se dešavaju sa našim selom Vraništem, je samo još jedna alka u nizu od okova koje nam se žele staviti oko naše neotuđivU zemljU, oko naših nogu, oko našeg bića.

UDG koje je još uvek u nekoj završnoj fazi do potpunog formiranja, je ne dirnuto, već je zgroženo nad ovim što se dešava kod nas u našoj, jedinoj, i nijednog pedlja neotuđivoj zemlji, za koje smo mislim svi odreda čvrsto spremni da je branimo svim sredstiva.

UDG ovim putem snažno podržava meštane sela Vraništa da istraju u ovoj pravednoj borbi protiv bezskrupuloznih uzurpatora koji nam žele oteti i ono najdragocenije, – vodu.

Sa najsirkenijim žaljenjem se osvrćemno na to da fizički nismo sa vama. Ali budite ubeđeni da i naša srca kucaju istim ritmom kao i vaša, da u našim venama teče ista ona uzavrela krv koja udara u slepoočnicu.

Budimo ka mravi pa istrajmo na zajedništvu, budimo kao pčele pa se okupimo svo oko jedne jedine naša matice, – Gore.
Jer ako nam maticu oduzmu nestaćemo i mi. Mi duge matice nemamo.

Ovim putem pozivamo čitavu dijasporu na sve četiri meridijana da svim sredstvima podrže našu braću, naše sestre rođake , prijatalje, da istraju do kraja.

Ovim putem pozivamo građanstvo Gore da proteste omasovi, jer samo omasovljenjem možemo dokazati ono što ijesmo, jedan roganizam, jedno telo, jeden um i jedan cilj; ta da svima jasno poručimo:

” NE DAMO NI PEDALJ NAŠE ZEMLJE”

S poštovanjem
UDG

4 Thoughts to “S A O P Š T E N J E

 1. Ja

  Na ovom mestu je postojao komentar,koji sigurno je,nije bio neumesann. Podsećam redakciju na IMPRESIJUM portala.
  Puno pozdrava
  Remzijan Abdulah

 2. ja

  Svetski propisi zahtjevaju od parlamentarnih i izvršnih vlasti očuvanje nacionalnih parkova.

  https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ar_Planina#Nacionalni_park_.C5.A0ar_planine

  Svako ko želi malo više informacija o Nacionalnim parkovima i očuvanju prirode (flore i faune) a posebno vode na teritoriji Nać.parkova u svetu može se informirati na Google-u

 3. ja

  Nisam do sada objavis članke o vodam i njihovom značaju na svaki list drveta,na svaku travčicu u prirodi. Evo nekoliko zapisa o vodi koja pozajmljujem sa Vikipedij:

  VODA U PRIRODI

  Voda je osnovni princip I uzor svega sto postoji, iz koje je sve nastalo I u koju se sve vraća. Ona je beskonačna, večna materija koja se kreće, zgušnjava I razređuje I tako nastaju sve pojave. Gde nema vode- tu nema života. To je prva potreba čoveka, koju on mora trajno da obezbedi, pre nego sto počne da gradi svoje stanište.

  Tales iz Mileta, matematičar, grčki filozof, fizičar I astronom

  Voda pokriva zemljinu površinu I prožima zemljinu koru. Prisutna je u atmosferi, litosferi, hidrosferi, Kriosferi(led na polovima I visim planinama), biosferi.

  Najveci deo Zemljine povrsine 70,8% prekriven je slanom vodom okeana I mora. U prirodi voda se nalazi u sva tri agregatna stanja: – u atmosferi u obliku vodene pare – u tecnom stanju po površini zemlje – u čvrstom stanju u lednicima I ledu.

  Od ukupne količine vode na Zemlji 2,535 pripada slatkim vodama od toga 70% odpada na led Antartika, Artika I lednika. Svega 0,006% od svih slatkih voda odpada na jezera, bare, recna korita.

  Oko 30% slatke vode se nalazi u vodopropusnim stenama koje su veoma vazan rezervoar vode. Količina podzemnih voda je 3000 puta veca od količine vode u svim rekama. To znači da treba da je podzemna voda veoma značajna za vodosnabdevanje naselja, o čemu treba voditi racuna.

  Atmosferskim padavinama se obnavlja voda na zemlji. Veličina padavina zavisi od mnogih faktora, od geografske dužine i širine, nadmorske visine, blizine mora itd. Pored geografske neravnomernosti u raspodeli padavina, prisutna je neravnomernost u vremenu, od godisnjih doba. Kolicina padavina se takodje menja u visegodisnjim periodima, te se govori o vremenskog ciklusu.

  Od količine padavina zavisi protok mnogih većih reka Dunava, Volge, Ganga, Hoanghoa, Misisipija itd.

  Putem isparavanja I transpiracije značajni deo vode se vraća u atmosferu priblizno 62% od padavina.

  Zbog neujednačene raspodele vode na Zemlji, vodosnabdevanje stanovnika je nije ravnopravano.

  ZNAČAJ VODE

  Voda kao faktor sredine ima veliki značaj za ljude, ekosisteme, za planet kao celinu. Ona je osnov života I sredina u kojoj počinje život. Cini 60% ljudskog organizma I Istovremeno predstavja I neophodnu namirnicu bez koje ne moze da se opstane duže od nekoliko dana. Voda je značajna za spoljašnju fizionomiju vegetacijskog pokrivača Zemlje. Takodje je I energija pomocu koje se obavlja razmena I dotok hranjivih materija i minerala iz zemlje u biljke, da bi na kraju, putem transpiracije, napustila biljku I obogatila klimu. Važna je za razvoj ljudske civilizacije, za poljoprivredu, ali I za svakodnevnu upotrebu. Najveca kolicina se trosi na proizvodnju hrane. Posto je covek dominantno bice onda je I voda podleže njegovom uticaju. On pravi vodu kao velike reservoare u vidu veštačkih jezera, koristi je kao energiju, zato zaustavlja tokove reka, pravi kanale…

  To znači da kvalitet vode zavisi od načina korišćenja. Najčešće dve ili više upotreba ne odgovaraju nekoj trećoj. Na primer: Ako je neko jezero namenjeno za snabdevanju vodom za piće, neophodno je da se u toj vodi zadrži kvalitet koji se zahteva za date potrebe. Ali ako se to isto jezero koristi I za rekreaciju, tada je neophodan neki drugi kvalitet…

  ПОДЕЛИ ОВО:
  TwitterФејсбук1
  Dali pohlepni biznismeni ostadoše bez novaca pa ga moraju utrošiti uništavanjem imovine ludi i uništavanjem ljudi?
  Dali su lopov političari toliko pohlepni na novac neokapitalista da odobravaju ovakva čovjekova nedela i ujedno podvaljuju narod na jos više kako bi još jače narod ugroziti.

 4. ja

  Ovako je Meša Selimović SLUŠAO REKU UNU, isto kao i Vraništanj i Mljičani Vrenišku reku.

  Otvori sirom oci. Suti. Gledaj rijeku kao sto bi gledao apstraktnu sliku ili fotografiju sna. Ne trazi dublji smisao, ne pokusavaj je razumjeti, jednostavno budi u trenutku i gledaj. Pusti neka Una tebe ispuni smislom. Neka te proguta mir dubokog zelenca nad kojim stojis. Zrak uz rijeku je svjez i cist. Zato disi duboko i pusti da ti nebo i voda oboje dah. Postani dio one sedre koju sada ne vidis ali je slutis (znam da je slutis, vec postajes dijelom rijeke i ona postaje dio …tebe), koja ce na ljeto izroniti, o koju se lomi plaha voda i stvara pjenusave valove. Budi dio krajolika koji vidis dok stojis uz Unu u martu ili aprilu recimo, ove mutnjikave vode koja se tek boji nijansama zelene, ali i one kao oranje smedje i mutne novembarske, i one januarske obrubljene ledom i bijelim obalama, i julske obojene zelenom kakve nigdje vise nema. Obuci se u mekane zelene alge; zar nisu prijatnije od bilo koje odjece koju si nosio na sebi? Ne misli na vrijeme, ostaces ovdje vjecno. Zato pusti da brzaci krune tvoju svijest kao rijecne obale, kao komadice sedre, tiho i neprimjetno, dok te potpuno ne isprazne od teskih misli, dok te ne isprazne od suvisnog sebe. Onda beskrajno lagan zazmiri i poteci Unom, rastopi se, rastvori se u brzacima, budi vjecno isti a uvijek drugaciji kao i ona, budi samo kap i budi citava rijeka. Prodji kroz skrge mladice i natopi ih kisikom, zivi nemirni vretenasti riblji zivot. Osjeti postojanje van vremena i prostora, van oblika; rasprsi se u hiljade kapi martinbrodskog vodopada i Strbackog buka, teci smaragdnim brzacima Bihaca ili Krupe, teci dubokim zelencima Bosanskog Novog. Onda otvori oci, jos jednom duboko udahni reski zrak i idi gdje vec moras ici, znam da moras. Svi moramo negdje daleko. Kada ih opet zatvoris u nekoj tudjoj noci u nekom dalekom svijetu, poteci ces brzacima, rasprsiti se u valovima, bices kap zelenih dubina. Ako pocnes sanjati zeleno-plave snove gledao si u Unu kako treba. Ako ne, vrati se. Stani pored rijeke. Otvoti oci. Suti

Leave a Comment