EKOCID STOP!!!

Agonija je počela dovlačenjem mehanizacije na mjesto gdje se spremao veliki ekocid, uništavanje riječnog toka sa namjerom ubiti u veoma skorom vremenu floru i faunu, ubiti život…

Na samom početku samo jeden kratak hronološki osvrt…

Po saznanju da investitor “Eurokos” želi da nastavi sa izgradnjom mini hidrocentrale “Brod 3”u ataru sela Vraništa, odnosno u Vraniškom polju, krajoliku sa veoma bogatom florom i faunom.

Sljedeći proceduralni red, delegacija sela Vraništa zahtjeva zvanični prijem kod predsjednika opštine Salima Jenuzija, ali zbog njegovog fizičkog odsustva, na prijavnici opštine se ostavlja pismeni zahtev koji je službeno protokolisan, što se automatski odnosi da je zahtev postao zvaničan.

Sadržaj zahteva se striktno odnosio na hitnu suspenziju odluke o eksporprijaciji zemljišta, koju je donijela S.O. Dragaš, premda opština nije nedležna da donosi odluke kojima se reguliše opšti javni interes.

Zahtev iste sadržine se takođe predaje i predsjedniku opštinske skupštine Šabanu Šabaniju, koji takođe službeno zaveden u pisarnici opštine.

I kao po običaju poslednje decenije, a i malo više čak, niko se nije udsotojio odgovora, već je jednostavno selo Vraništa stavljeno na ignore listu obojice, dakle izvršne lokalne vlasti u Dragašu.

Onda se zakucalo na vrata Dude Balje, tada poslanice u parlamentu Kosova. Sljedeći njen savet (skupljanje potpisa za peticiju), Duda Balje izdejstvuje advokata koji je besplatno napisao tužbu većoj sudskoj instanci u Prištini. Kao daljni epilog njenog delovanja organizuje o svom trošku večeru sa suprugama nekih uticajnijih ambasadora u Prištini, gdje je cilj bio upoznavanje sa pokušajem ovog ekocida, i naravno lobiranje za obustavu gradnje.

Februara mjeseca uz nemerljlivu pomoć Uzaira Hamze i Mehmeda Hamze je spremljena tužba.

Posle zimske pauze, dakle 16. 06. 2017. godine, ipak pricurila je informacija da će investitor pokušati da nastavi nelegelne radove.

Na teren izlazi i sudija opštinskog suda u Dragašu Sebaheta Kurteshi, koja pokušava nekim veoma čudnim zakonskim regulativama opstriurati zahteve za privremeno zaustavljanje gradnje, postavljajući neke uslove koje uslovljava veoma kratkim vremenskim ograničenjem, odnosno postavlja rok za podnošenje žalbe do negdje 16 : 00h, što je velikom mukom i učinjeno.

Paralelno sa tim, ajde da se tako izrazim, iz senke veoma efektivno deluje intervencija Murselja Haljiljija, koji uspeva da ovaj slučaj dovede van opštine, pa čak i van institucija Kosova, a koje imaju itetako ogromnu težinu na Kosovu. O čemu se tačno radi nije u ovom meomentnu nije bitno, jer je ipak važniji učinak.

Takođe sa duge strane Usmen Baldži razgovara sa Kamberi Redžepom, daje mu savete šta treba učiniti da dođe do privremene zabrane gradnje. Da se ne bi navodile te smernice, neverovatnom intervencijom Usmena Baldžija koji je pokrenuo svoje raspložive veze diljem Kosova. Epilog toga je da je tužba velikom brzinom ipak juče stigla u sud, kao i Intervencija Usmena Baldžija koja je prisilila sudkinju da pozove odbor sela na razgovor.

Očekuje sa da se u toku ovih par dana donese privremena zabrana radova do daljneg.

Zalaganje Dude Balje i njeno zaista veliko zalaganje da se pomogne mještanima sela Vranište je nemerljivo. Nije žalila ni vremena , ni truda, ni ličnih novčanih sredstava. Ipak je Duda Balje Amazonka iz Gore koja je pokazala svoje pravo lice kad je bilo najpotrebnije.

Murselj Haljilji delovanjem iz senke uspeva da slučaj dovede van dometa onih koji odlučuju na Kosovu, što je takođe jeden veliki pomak da se oa otimačina iznese i van Kosova.

Usmen Baldži koji je po svim parametrima najzaslužnji za ovo ekspresno prekidanje radova jeste gladijator iz Gore, koji je na nož krenuo protiv opštinskih moćnika i pokrenuo svoje veze, i izdejstvovao ono za što niko nije ni verovao. Zaustavio je sudske organe iz Dragaša da daju zeleno svetlo nelegalnom nastavku radova.

Uzair Hamza, Mehmed Hamza su na svoj način takođe podneli lavovski dio posla.

Ovakav stroj vojnika i obećava uspeh čitave Gore.

Ovim putem vam seoski odbor sela Vraništa, ali i čitava Gora ma gdje god živeli njeni građani, iskazuje veliko poštovanje, veliki respekt i veliko hvala za vaš nemerljivi doprinos gdje ste pokazali svoje pravo lice, svoj istinski patriotizam kad je bilo najpotrebnije. Ovo je još jedan dokaz svim onim skepticima koji i dalje opstaju na nekakvim podelama šta se sve može učiniti zajedničkim nastupom i kad su opšti interesi iznad partijskih, ličnih…

Na kraju jedan mali krešendo, jedno povišavanje tona.

Apsurdum primarum je da se pod plaštom navodno stimuliše “Izgradnja obnovljivih izvora energije”

Pa zar je stimulisanje “obnovljivih izvora energije” tako što se uništava najsnovnija komponenta svih živih bića na planeti, voda.

U svetu postoje precizni uslovi oko ovog pitanja koji je zaštićen i UN deklaracijom, dok je kod nas obrnuti slučaj. Kod nas se ubija voda, kod nas se ubija prvi kamen temeljac života.

Danas kad cela planeta kuburi za vodenim tokovima, danas kad čitav svijet potencira održavanje životne ekološke celine po svaku cijenu, gdje se akcenat najviše stavlja i na vodene tokove, gdje se investriraju milijarde dolara, kod nas se u Gori radi suprotno.

Gorancima ne treba voda, zar ne?

Pa danas se čak i životinjama omogućuje pristup izvorima rekama…
A Gorancima se bestijalno otimaju…

Pa zar je moguće da se danas u XXI veku, jednom malom narodu pokušava oduzeti i ono najelementanije za život?

I još jedan apsurdum bezobzirnosti politike specifičan za nas.

Apsurdum primarum je i pokušaj politizacije peticije sa sakupljenim potpisima, odnosno uslovljavanje predaje peticije onima koji bi navodno izdejstvovali da se preko kancelarie za KiM, izdejstvuje trajna zabrana i to se strikno uslovljavalo kojim bi putem trebalo ići.

Ovaj apsurdum je ubistvo za logiku, ubisto za racionalnost, ubistvo za realno poimenje težine situacije u kojoj se nalazimo.

Pa zar je moguće tražiti pomoć od nekih faktora koji ne priznaju Kosovo kao državu? Ne prejudiciram kompleksnot ovog političkog pitanja, već se fokus baca na jednu bezobzronost, na jednu političku halapljivost koja bi imala duži period kao poluga opstajanja na vlasti po bilo koju cenu.

Zahtevati pomoć, a kad se zna da se sve odluke bilo kog oblika donose pred pravosudnim oprganima R. Kosova, da je Priština poslednje odredište gdje se ovaj problem može rešiti.

T. Abdula

Leave a Comment