Izbori na Kosovu, šta posle?

 

 

Sudeći po ovim preliminarnim rezultatima izbora na Kosovu, na pomolu je još jedna kriza u sastavljanju nove vlade.

Po osvojenim razultatima koalicija PDK, AAK, Nisma i još neka druge manje partije su osvojile 39 poslaničkih mesta.

Za osnivanje vlade mandatar treba da sakupi 61 potpis poslanika, da bi mu predsednik republike dao mandat da formira novu vladu.

Zagarantovana mesta manjina u kosovskom parlamentu su 20 poslaničkih mesta.

 

Kao što izgleda koalicija okupljena oko PDK neće moći da osnuje vladu, pošto je VV koja je izišla samana izborima, isključila svaku mogućnost ulaska u koaliciju sa PDK.

 

I pored stvaranje postizbornih koalicija mandataru nedostaju još dva poslanička glasa za formiranje vlade.

Po slovu ustava ukoiko mandatar Ramush Haradinaj ne uspe obezbediti parlamentarnu većinu, predsednik republike mora dati mandat za sastavjanje vlade drugoj partiji po broju osvojenih mandata.

 

U ovom slučaju je to VV Albina Kurtija. VV je pre izbora javno stavio do znajnja da je svaka saradnja sa LDK isključena ukoliko Isa Mustafa bude kandidat za premijera, što nije bio slučaj.

 

Mandatar za premijera ispred LDK koalicije je Avdullah Hoti, dosadašnji ministar finansija. Inače Hoti važi kao jedan od najumerenijih političara na Kosovu.
Proizillazi da vladu lako mogu da osnuju koalicija LDK, VV i manjinske partije.

 

Pošto je isključena svaka mogućnost za veliku koaliciju, ostaje jedino da ukoliko se desi da R. Haradinaj ne uspe sakupiti 61 potpis, predsednik republike mora dati mandat Albinu Kurtiju.

 

Tu međutim nastaje problem, jer se nešto slično po istom principu već desilo 2011. godine kada je Flora Brovina kao najstariji poslanik imala funkciju predsednika skupštine, te je odbila da sazove parlament za sastav vlade.
Iz toga je proizišla velika kriza kada je skoro godinu dana Kosovo bilo bez vlade.

 

Vlora Brovina je inače član PDK i tada je po direktivi tadašnjeg predsednika PDK Hashima Thaqije odbila sazivanje sednice.

Arbitraža je dospela do vrhovnog suda Kosova, gde je tada predesdnik ustavnog suda Enver Hasani prekršio ustav, i koji je kasnije smenjen sa funkcije i završio je pred sudom Kosova za korupciju.

 

Hashim Thaqi predsednik republike, bivši predsednik PDK će se naći u velikom problemu.

Sa jedne strane on će sve iza kulisa učiniti da ne dodeli mandat Albinu Kurtiju, što može izazvati još veću krizu na Kosovu.

Da se samo podsetimo da odnos političkih snaga danas nije ni izbliza kao 2011. godine, te bi eventualna nova kriza bila veoma ozbiljnija, pošto je opozicija momentalno puno snažnija.

 

VV Albina Kurtija je veoma mnogo ojačao, a pogotovu među mlađom i obrazovanom populacijom,. VV je po svojoj konstrukciji partija koja okuplja visoko školovani kadar, a sa druge strane Alternativa iImoze Kusari Lila ( završila Harvard univerzitet) kao i Ilir Deda (Kembdidž). Tu su takođe i gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti, i drugi viskoškolovani političari na zapadu, da ih pojedinačno ne nabrajam.

Kuriozitet je da se ovoga puta može formirati vlada od strane VV i LDK koalicije samo sa srpskom listom, dok ostale manjinske partije i ne moraju biti deo vlade, ali ipak po principu “pozitivne diskriminacije” bi bili deo vlade.

 

Samo da manjinske zajednice (izuzetak Srpka Lista) neće imati ucenjivački potencijal kao što su imali ranije.

 

Pre par dana najuglednija TV kuća ARD u Nemačkoj, je imala jednu reportažu o izborima na Kosovu.

 

Namački analitičari vide koaliciju okupljenu oko PDK kao militantnu i ultradesničarsku snagu proizišlu iz rata, dok VV albina Kurtija vide kao konzervativnu partiju koja oko sebe okuplja akademsku svet na Kosovu, nije kompromitovana, i postoje signali da bi on bio prhvatljiv za Nemačku.

 

Sa duge strane deo kosovke javnost Albina Kurtija etiketira kao okorelog nacionalistu (pogotovu TV RTK 1) ali i većinski mediji u Srbiji ga na isti način predstavljaju.

 

Inače Albin Kurti je dugodišnji osuđenik koji je bio osuđen i ležao je po srpokim kazamatima (u Požarevcu čini mi se dobrih par godina)

Albin Kurti nije ni izbliza onakav kakvog ga predstavljaju, ali se od njega kod nekih partija pojavljuje paničan strah, jer ukoliko recimo on ipak bude mandatar mnogo će prljavog veša izići na videlo.
U svemu ovome gde smo mi?

 

Nigde izgleda.

 

Manje više jedini poslanik goranske zajednice, će verovatno bti deo poslaničke grupa Srpska Lista, koja je politički dron Srbije, i preko nje će Srbija pokušavti izdejstvovati svoje interese.

 

Interese Gore i Goranaca su u poslednjih 17 godina bil uvek u nekom zapećku ili malo niže čak, tako da je nerealno očekivati neku veću promenu.

 

Oko našeg nasušnog problema opštine Gora su takođe veoma komplikovane i kompleksne prepreke.

Po slovu poslovnika parlamenta svaka parlamentarna grupa može pokrenuti inicijativu za raspravu oko formiranje novih opština. Postoji teoretska mogućnost da sistemom “poslovne usluge i protivusluge” (čitaj dalje ucene) Srpska Lista to i učni, ali i insistira za početak diskusije oko formiranje opštine Gora, što ne mislim da će učiniti.

 

Po logičkom principu to može pokrenuti i Adem Hodža, što u prošlom mandatu nije učinio, kao što to nije učinio nu Murselj Haljiji u dva mandata.

 

Da li će Adem Hodža to učinitu u svom drugom mandatu, to ne znam.

 

Da se samo ne zaboravi da je jedini goranski poslanik koji je u parlamantu javno zahtevao opštinu je rahmetli Rustemn Ibiši, i to zahtev skladan realnoj situaciji u kojoj se mi nalazimo, odnosno zahtev kosovskim institucijama.

 

Razlog je da će Srpska Lista i dalje forsirati priivremene ili paralelne institucije( kako kome paše neka ih naziva) što automatski znači nipokoju cenu dozvoliti formiranja novih opština, među kojom bi i Gora trebalo da bude, koje bi bile deo kosovske stvarnosti.

Opština Gora nije u nikakvom interesu Srbije da postane opština u okviru R. Kosova. Razlog je prost, zato što ovakva opština Vraništa (privremene ili parelelne institucije – tumačiti po svom nahođenju) ima kontiunuitet R.Srbije, i to je jedini razlog zašto nikad opština Gora neće dobiti stvarnu podršku Srbije za formiranje opštine Gora.

 

Deklarativno jesta Srbija za opštinu Gora, ali suštinski nikad nije ni bila.

 

Problem je što niko od ovih “političara” iz Gore neće, ne sme ili ne želi reći pravu istinu.
Zašto je to tako, pitajte njih.

 

Oko megalomanskih laži nekih neodgovornih i nepismenih šarlatana o nekakvoj zajednici ZSO gde bi trebali biti i Gora, nije vredno ni slova trošiti, jer je to jednostavno nemoguće i ne može biti taj epilog u bilo kojem obliku koji će Priština i Beograd postignuti putem pregovora.

 

Neće zvučati megalomanski, ali PG je imao veliku šansu da načinu tu prekretnicu. Nažalost porazaili su sami sebe.

Razlozi su poznati, ali nekom drugiom prilikom.

 

Samo jedan kuriozitet da se napomene. Ako se uzmu u obzir glasovi osvojeni samo u Gori, i to uporedi sa glasovima sa prošlih parlamentarnih izbora od 2011. godine. videćete jasno da je PG izgubio skoro 50% biračkog tela.

Zašto???

Ako su tada ljudi bili hrabri i nisu podlegli ucenama o kojima se priča ( a verovatno ima u tome istine) zašto su sada okrenuli leđa PG-u? Nije to gubitak par procenata, već skoro polovina.

 

I tada im je pandan bio Adem Hodža i njegova lista , pa su ga skoro pobedili. Tada nisu uspeli jer su bili neafirmisani, i jedna nova snaga koja je zaista obećavala i budila nadu.

 

Uspeli su da tada poboljšaju imidž Goranaca na Kosovu za jedno veoma rekordno vreme.

To je bilo samo jedno pitanje od nekoliko drugih na koje nećemo nikad javno saznati odgovore.

I za kraj, sigurno će se ova iritantna pitanje protumačiti kao napad na PG. Kao prvo i ono najvažnije, zašto bi to činio kad sam verovao u njih sve do početka izbora, i kao drugo zašto to činim baš posle izbora sa postavljanjem ovih pitanja? Gde je tu logika Pa naravno de je nema.

 

Da se to htelo, onda bi to bilo nekoliko nedelja pre izbora.

Reći ću vam otvoreno, a da li će to neko poverovati me ne zanima.

 

 

Zato što mislim i nadam se da će PG izvršiti jednu duboku analizu, i javno ukaže građanstvu i simpatizantima na greške koje su učinjenje.

Greške u poltici su deo političkog života, i nije ništa strašno izgubiti jedne izbore. Ozbiljne partije, uvek nastavljaju dalje, i uče na greškama. Ne vidim razlog da PG i pored ove gorke pilule poklekne.

 

I ono najbitnije, da veruju onima koji im zaista dobro žele. Jer baš posle svakih izbora kritike i dolaze od razočaranih simpatizanata, a ne od strane onih koji su ih trenutno pobedili. Pobednici likuju i zaborave ih odmah posle rezultata izbora.

Za to ne treba mnogo zdravog razuma logike da se razume.

 

Smatram da se ovakvim činim iskrenost prema svojim biračima dobiti itekako. Možda grešim ali je to ipak moje skromno mišljenje, koje bi dalo vidljive rezultate za veoma kratko vreme. Oni imaju potencijala, oni to mogu, ali se zavisi od njih samih.

 

A lokalni izbori su pred vratima, i onu su gledajući suštinski puno važniji što se tiče stanovništva i svakodnevnice života .

 

T,. Abdula

Leave a Comment