Poziv na jedinstvo i prevazilaženje razlika , liči na poziv za gašenje vatre od strane onoga koji je vatru potpalio.

U vezi apela Predsednika Demokratske Stranke Vatan, upućenog liderima političkih partija u Gori, za jedinstveni nastup na lokalnim izborima (Izvor : Gorapress, 17.03.2017.g), nameću se sledeca razmisljanja :
Tačno je da u Gori postoje podele, razjedinjenost i nejedinstvo, koje impliciraju sve moguće, goruće, probleme naše zajednice. U demokratskim društvima raznolikost ideja, stavova i programa političkih aktera su korisna stvar i pospešuju napredak.
Međutim, ovde se ne radi o takvoj vrsti raznolikosti i nejedinstva kao uzroku tako dubokih podela. U Gori uzrok svih podela proistekao je, i dalje proističe, iz namere da se zajednici promeni etnički ( nacionalni) identitet . Moramo se podsetiti da su se na ovaj korak, još odmah nakon rata, upustili kadrovi sadašnjeg političkog subjekta, tj kadrovi Demokratske Stranke Vatan.
O razlozima za ovakav politički potez, možemo razgovarati drugom prilikom.
S toga , poziv na jedinstvo i prevazilaženje razlika , liči na poziv za gašenje vatre od strane onoga koji je vatru potpalio.

Goranska zajednica njihovim delovanjem je pocepana. Poziv na jedinstvo onoga ko je prouzrokovao nejednistvo i podele, liči na pokušaj da se zakrpi ono što je pocepano. Zakrpa se može izvesti, ali šavovi i rascep ostaju , jer je pocepan identitet. Nikakvo peglanje to ne može anulirati.

Suština leži u tome da se vratimo korenima, a naš koren je da smo bili, da jesmo, i da ćemo ostati Goranci (Gorani). Samo vraćanje korenima vodi nas ka suštinskom jedinstvu koje nam može olakšati borbu za sva naša prava , prvenstveno prava na izgubljenu opštinu. Sve drugo je dnevno-politička potreba kako bi se zadržale pozicije, ostvarili lični i partijski interesi.

POKRET ZA GORA

One Thought to “Poziv na jedinstvo i prevazilaženje razlika , liči na poziv za gašenje vatre od strane onoga koji je vatru potpalio.

 1. Ja

  Šta više, video sam ga na predizbornom mitingu na bini VMRO-DPMNE kao člana ove stranke na ploštatu (Stadtplatz) u Skoplju., uz preglasnu KAČAČKOPATRIOTESKE novokomponovanu muziku.
  Znajuci od ranije da se sve njegove misli svode na valute svih zemalja sveta, normalno da sam se suprotstavio nasilnom i stimulativnom asimiliranju ljudi i kraja odakle potičem. Ciljevi (Baldzija i bratije okupljene u tzv Vatanu) su moć,vlast i novac. Sva ta tri cilja se ujedinjavaju u jednom. Poroci od kojih se čovek nikako ne oslobađa već ostaje rob njihov.
  Ubrzo sam pročitao da Muhić i idriz (tzv čoban doktor) učestvovao u plagijatu izdavanja izvesne TRILOGIJE GORE,ŽUPE I PODGORE a verovatno uz investiranje pod ministra Kosova, izvršio prepisku preko Sandzahhaber-a sa Muhićem tadašnjim predsednikom BANU, posle čega je Muhić bio smenjen ili dao ostavku.
  http://www.sandzakhaber.net/zukorlicu-de-ti-je-ferid-muhic/
  Asimilacija u Gori,definitivno nije uspela. Baldzi, član raznih stranaka u okruženju (Kosovo,Srbija, Makedonija) se okrenuo goranstvu i osniva goransku dijasporu sa ljudima, normalno sličnim njemu.
  Proterivanje radnika drgaške privrede i javnih institucija ako nisu članovi Vatana pod izgovorom da su “Goranci” po etnikumu Srbi, ostavljajući narod na samo nekoliko meseci do penzije, gladnim za parčetom ovsenog hleba,bez lečenja,lekova svo so satiranja Gorana nečlanova Vatana.
  Heteroličnost Baldzija je vrhunac da llično on zahteva ujedinjenje i vođstvo nad Goranima, normalno pod njegovim čadorom,potpuno mi liči na vođenje volova na ispašu.
  Zato i podržavam apel PG narodu Gore.

Leave a Comment