UDG o požaru u prostorijama Radio Gore

Gorski inferno…

Požar je za samo par sati progutao ne samo prostorije, otprilike 500 knjiga gorske kulture, neprocenjivu foklornu zbirku našeg vijekovnog bistvovanja.

Kao da nam kroz tijelo prolaze jezivi žmarci, da se ne radi o još jednom pukom nesretnom požaru…

Požar je barem ze neko izvesno vrijeme sprečio jedinu radio stanicu zajednice da šalje u etar naše životne neprilike, naše nedaće, naš stihijski nestanak. Ta tanka nit, veoma krhka, je nestala u ovom najnovijem Gorskom infernu.

Gusti crni dim se nije samo nadvio nad zgarištem zgrade, taj gusti dim u ovom trenutku za nas kako u dijaspori, tako i u Gori guši našu zajednicu, puni nam pluća otrovnim dimom, pluća kojim smo skoro čitav milenijum udisali naš čisti vazduh, gazili naš toprak, pili našu bistru vodu sa naših izvora, živeli tu i umirali vijekovima i vijekovima, dim koji guši naše potoke, naša polja, naše oranice, dim koji truje naš iskon.

Neko će reći da se zbog jednog požara govori hiperbolično, i sa preuveličavanjem.

Ali nije tako…

Ne ulazeći u razloge zida ćutanja, pogotovu od čimbenika naše katastrofalne politikantske scene, niko se nije čak ni udostojio da se pojavi na licu mijesta, da barem pošalje jednu kurtoaznu poruku, pa makar ona bila neiskrena. Ne, nisu je čak ni slali posle puno veće tragedije, konkretno Restelice koja je naša savest, ali ne njihova. No ukoliko žele da otkinu još koji pupoljak sa našeg etničkog drveta koje sve manje i manje cveta,i njime zakite svoje partijske revere, neka i ne pokušavaju. Dosta je svima nama bez obzira gde živjeli, njihovog licemerja, njihovog animalnog nagona da svaku sličnu nesreću zloupotrebe za svoje mračne politikantske ciljeve.

Neka nas jednostavno puste, neka se ne pojavljuju, jer je to najveća pomoć, najveća solidarnost koju mogu u ovom trenutku ukazati.

U ovom javnom obraćanju UDG, želimo samo skrenuti pažnju, da se ovakvi incidenti jednostavno podvlače pod kožu, unose nemir, nesigurnost, unose strah koji nije ništa manji od pre 18 godina, koji možda potstiču neke nove putokaze za jednosmerne ceste koje vode u nepoznato… .

UDG će, će na hitnom savetovanju u togu ovoga dana, predložiti pokretanje hitne akcije u sakupljanju barem onih najosnovnijih sredstava da se Radio Gora što pre osposobi za emitovanje. Ne smemo dozvoliti da jedan jedini glas zajednice bude ugašen.

Ne želeći da se prejudicira pozadina ovog požara, ipak se treba sačekati zvanični izveštaj istražnih organa o uzrocima požara.

Sa duge strane, hronologija događaja svih zbivanja u skoro poslednje dve decenije, nas jednostavno kao produkt svega pretrpljenog, svega preživljenog preko leđa našeg nesrećnog puka, hrani još većom neizvesnošću, strahom se širi i obgrljuje svest i biće poput novembarskih magli, roje se najcrnje misli.

I ne bez razloga…

Toliko slučajnosti u poslednjih par godina, jednostavno ne mogu biti slučajnost, već sumorne misli da se možda iza svega krije nešto jezivije, nešto groznije.

UDG će koliko već iduće nedelje, dakle za par dana preko svojih članova direktno izići na teren, pokušati porazgovarati sa Nuhijom Tairovcijem, ali i svim NVO udruženjima, najhitnije napraviti plan delovanja, što pre revitalizacije obnavljanja radio stanice, kao prvi prioritet.

UDG će pozvati celu dijasporu da se odazovu ovoj akciji, naravno svako po svojim mogućnostima, da se u što skorijem roku sakupe novčana sredstva za radio stanicu, i što skorijeg početka emitovanja programa.

Zajednico, odbacite okove podela, nemojte se okretati u prošlost, jer ona ne nudi budućnost. Uzdignite se iznad svih ovakvih dimova, iznad svih ovakvih požara.
Odvojimo barem mi u dijaspori, po jednu dnevnicu, izgradimo još jednu bolju radio stanicu, još jedan bilji dom kulture.

Nije to samo puko ulaganje u cigle, odašiljače, miksete i drugu opremu, to je ulaganje u našu i vašu budućnost, to je ulaganje u naš mladi naraštaj, na našu budućnost, na našu narednu generaciju…
Budimo kao pauci koji pletu najtanje niti povezivanja. Niti koji jesu tanki, ali niti koji su postojani.

UDG

Leave a Comment