Fahrudin Jusufi, jedan od najvećih igrača Partizana svih vremena

, rođen je 1939. godine u selu Zli Potok, kod Dragaša. Još kao dečak doselio se sa porodicom u Beograd. Fudbal je počeo da trenira u nižerazrednom klubu Pobeda, da bi se veoma brzo obreo u Partizanu. Za prvi tim Partizana debitovao je1957/58 i najveći deo karijere proveo je na mestu desnog beka. Bio je nezamenljivi član prvog tima i jedan od članova generacije “Partizanovih beba”koje su došle do finala Kupa evropskih šampiona1965/66. Fahrudin Jusufi – Julka je s Partizanom osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije – 1960/61, 1961/62, 1962/63 i 1964/65.
  Jusufi je bio preteča današnjih, modernih bekova. Imao je izuzetno dobru tehniku i svojim ubacivanjem u napad i centaršutevima s desne strane, svom timu je stvarao višak u napadu a rivalima pometnju u odbrani. Bio je član jugoslovenske reprezentacije, s kojom je nastupao na Olimpijadi u Rimu 1960. i osvojio zlatnu medalju. Igrao je i na Svetskom prvenstvu u Čileu, 1962. godine. Fahrudin Jusufi je odigrao ukupno 55 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije.
  Karijeru je nastavio u Nemačkoj, kao član kluba Eintracht Frankfurt. Pune četiri godine je igrao za ovaj tim, da bi karijeru nastavio igrajući za Germania Wiesbaden a završio u austrijskom klubu FC Dornbirn.
  Jusufi je u Beču završio trenersku školu, a trenersku karijeru je počeo trenirajući Schalke 04, a nastavio u klubovima SG Wattenscheid i Munchen 1860. Godine1987, Fahrudin Jusufi dolazi na mesto trenera Partizana i odmah donosi prepoznatljiv, nemački stil igre. Ipak, u prvoj sezoni Partizan je završio na drugom mestu i neslavno eliminisan iz Evrope, ali tada su počele da se naziru konture igre koja je plodove trebala da donese u sezoni 1988/89. Partizan je počeo sjajno, u utakmicama protiv Dinama i Hajduka ostvario pobedu i remi, potukao Sarajevo sa 6-1, a zatim i bugarsku Slaviju u Kupu UEFA, dva puta sa po 5-0. Nažalost, tada dolazi do velikih sukoba u upravi kluba, Jusufi je primoran da ode sa mesta trenera, pa će zauvek ostati nepoznanica koliko je mogao da napravi sa tadašnjom ekipom Partizana. Utisak većine navijača je – mnogo.
Fahrudin Jusufi danas živi u okolini Beograda, gde provodi svoje penzionerske dane.
Statistika Fahrudina Jusufija, preuzeta sa www.partizan.rs:

Leave a Comment